Home Evenimente Congresul Internațional de Hemofilie, 2012

Congresul Internațional de Hemofilie, 2012

-
  • start date 08 Jul 2012
  • end date 12 Jul 2012
  • venue

Congresul Internațional de Hemofilie a ajuns în 2012 la ediția cu numărul 30. Evenimentul este organizat de Federația Mondială în Franţa, locația aleasă fiind Palais des congrès de Paris. Inaugurat în 1974, acest centru de conferinţe (foto dreapta) include numeroase săli şi amfiteatre, având în centrul său Marele Amfiteatru – cu o capacitate de peste 3700 de locuri.

Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România este prezentă la eveniment cu o echipă de patru persoane, care întregeşte delegaţia română participantă la acest eveniment. Ca în fiecare an, Congresul a fost precedat de o serie de workshopuri.

Am participat la cel despre viitorul publicațiilor despre hemofilie (“Publishing in the future”), susținut de Samantha Gough, din Marea Britanie, redactor la revista Haemophilia. Internetul a schimbat felul în care informația se publică. Jurnalul  Haemophilia observă o scădere continua a numărului de ediţii tipărite, comparat cu accesul online la article. Multe reviste de profil medical şi ştiinţific au decis să-şi prezinte conţinutul exclusiv sau parţial online. Din sondajele efectuate, s-a confirmat preferinţa publicului pentru conţinutul digital, disponbil online pe web sau în documente electronice. Conţinutul online este preferat materialelor tipărite pentru uşurinţa şi viteza în a-l accesa, pentru uşurinţa cu care se pot face căutări de informaţie şi pentru că nu pune problema stocării fizice.

Ceremonia de deschidere a evenimentului a început la 17:30, ora locală. Ne-au vorbit despre ce urmează să vedem în zilele următoare Norbert Ferre, preşedintele Congresului 2012 şi Mark Skinner, preşendintele Federaţiei Mondiale de Hemofilie.

2012 înseamnă nu doar anul în care se organizează cea de treizecea ediţie a Congresului, ci și aniversarea a 50 de ani de la înființarea federației, motiv care face evenimentul cu atât mai special. Sloganul pentru ediția din acest an este Tratament Pentru Toți (“Treatment for All“). S-a lansat campania “Close  the Gap”, care are ca obiectiv îmbunătățirea tratamentului pentru hemofilie în toată lumea.

Congresul cunoaşte o popularitate din ce în ce mai mare. Astfel, dacă la Istanbul (2008) au fost 3000 de paricipanţi, iar la Buenos Aires (2010) 4000, avem la Paris prezenţi 5350 delegaţi (medici şi pacienţi). Este un record, la fel ca şi numărul de ţări reprezentate: 130 de țări, cu 15 mai mult decât în Argentina!

În fiecare zi este tipărită aici publicaţia “Haemophilia Daily“, care face un sumar al prezentătilor şi workshopurilor din ziua precedentă. Ziarul este disponibil şi online. Noi am selectat din ediţia de astăzi o imagine care-i prezintă pe participanţii la ediţia din 1965, desfăşurată tot la Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *