Home Proiecte Weekend în familie, ediția a XII-a

Weekend în familie, ediția a XII-a

Partea cea mai bună a viitorului este că vine în fiecare zi. – Abraham Lincoln

Între 22 – 24 martie a avut loc cea de a 12-a ediţie a evenimentului “Weekend în familie”, la pensiunea Izvorul cu Păstrăvi din Buşteni, cu ocazia căreia am celebrat integrarea unor noi membri în comunitate, părinţi tineri cu copii mici. Centrul de interes al acestei ediţii a fost entuziasmul faţă de terapiile inovatoare care bat la uşă şi atitudinea care ar trebui construită pentru întâmpinarea lor. De asemenea, aprecierea utilităţii mijloacelor medicale deja existente de profilaxie şi a rolului de suport pe care îl are comunitatea de hemofilici au reprezentat un prilej de recunoştinţă.

 

Așa cum spunea şi Lincoln, viitorul şi progresul aferent sunt ideal abordabile zi cu zi.

Astfel, în deschiderea Weekendului în Familie, am stabilit principiile de lucru şi, la îndemnul lui Bogdan Neacoară, am convenit să “vorbim cu intenţie şi să ascultăm cu atenţie”. Alături de Reţeaua de Părinți și de medicii specialişti, au fost discutate concepte cheie precum edificarea unei relaţii medic-pacient optimă pentru pacientul hemofilic.

 

WKinFamilie1

 

Complianţa şi prezentarea la doctor sunt esenţiale în tratarea unei afecţiuni cronice, mai ales prin prisma individualizării tratamentului şi cuantificării rezultatelor.

 

Pacientul hemofilic are nevoie de o întreagă “familie” de practicieni. De aceea este important ca pacienții să fie îngrijiți într-un centru care să permită colaborarea medicului pediatru cu specialiștii din alte domenii, precum ortopedia ne-a subliniat dr. Adriana Diaconu.

 

WKinFamilie2

 

Pe lângă familia de practicieni, psihologul Ioana Lepădatu ne explică rolul părinților în integrarea ulterioară în societate a pacientului hemofilic. În primii ani de viață cel mai important este felul în care învăţăm să construim relaţii şi, în consecință, este esenţial să ne acceptăm așa cum suntem.

 

Cea de a doua zi a fost inaugurată de o demonstraţie a lucrurilor învățate de-a lungul timpului. Tudor şi Dănuț, doi dintre veteranii comunității, ne-au arătat cât de uşor a devenit pentru ei să işi administreze singuri factorul antihemofilic, încurajându-I pe cei mai mici să fie receptivi în a-şi asuma astfel de responsabilități.

 

WKinFamilie3

 

De asemenea, tehnologia vine în întâmpinarea pacienţilor, prin oportunitatea de a utiliza, în tandem cu medicul curant, aplicaţii precum Zero Bleeds care facilitează monitorizarea şi ajustarea tratamentului.

 

În încheire, Reţeaua de Părinți a povestit cum au reuşit să formeze un grup de suport închegat şi despre cum perseverenţa şi dorinţa de a comunica în mod constant au dus la consolidarea comunității.

 

WKinFamilie4

 

Privilegiul participării la evenimentele Weekend în Familie a fost recunoscut de toţi participanţii. La final, preşedintele ANHR, domnul Nicolae Oniga, i-a sfătuit pe cei prezenţi să menţină un optimism rezervat pentru noile terapii şi nu în ultimul rând, să fie receptivi la construirea treptată a progresului, zi de zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *