Home Proiecte #WiF6: Weekend în familie 27-29 octombrie 2017

#WiF6: Weekend în familie 27-29 octombrie 2017

A șasea ediție a evenimentului „Weekend în familie” a avut loc între 27-29 octombrie la Complexul Verona din Predeal. Copiii cu hemofilie alături de părinții lor au avut parte de încă un weekend educativ, plin de activități și voie bună.

Participanții au fost întâmpinați de domnul Nicolae Oniga – președintele ANHR, Valentin Brabete – membru ANHR, Victoria Dinu – cofondator al Universității Alternative și Dani Ștefan – viitor medic stomatolog.

„Vă urez bun venit! Mă bucur să văd că sunteți cu toții bine și să observ că profilaxia funcționează”, sunt primele cuvintele de întâmpinare ale domnului Oniga.

Aici puteți viziona rezumatul primei zile WiF6.


Sâmbătă dimineața, în cea de-a doua zi, copii au avut o surpriză la trezire – au căzut primii fulgi de zăpadă, iar bucuria lor a fost cel mai bine reprezentată de către Denis care a fugit imediat afară pentru a se bucura de prima zăpadă de anul acesta.

Puteți viziona videoclipul cu Denis aici.

După micul-dejun, participanții au asistat curioși la prezentarea lui Dani Ștefan, student la medicină, care le-a amintit importanța igienei dentare. Nu doar cei mici și adolescenții trebuie să înțeleagă cât de important este să îți speli dinții cel puțin de două ori pe zi, ci și părinții. Întrebările n-au contenit să apară, mai ales că extracția dentară este un subiect sensibil pentru hemofilici.

Dănuț, unul dintre copii este deja expert în îngrijirea propriilor dinți și ne-a făcut o demonstrație cu periuța lego improvizată de el.

Puteți vedea pozele din timpul prezentării aici.

Pentru că fiecare acțiune a noastră declanșează o reacție în lanț, Tori a propus, în continuare, o activitate care să demonstreze efectul domino. S-au format 7 echipe care își vor măsura talentul în construirea structurii ce urma a fi supusă încercării.

Puteți vedea imagini din timpul activității aici.

Un experiment realizat cu succes! Circuitul realizat de echipe a funcționat printr-o colaborare excelentă! Lucrul în echipă a fost esențial: „Dacă lor le merge bine, o să ne meargă și nouă”, remarcă unul dintre copiii din prima echipă.

„Pentru a urma un țel comun trebuie să lucrăm în echipă, doar așa putem reuși!”, completează unul dintre părinți. Ceea ce a început ca un joc s-a transformat într-o activitate plină de învățături. Folosind „piese” de domino neconvenționale, echipele au putut duce provocarea la bun sfârșit: „Putem să facem multe împreună cu resursele pe care le avem dacă le folosim eficient”, a concluzionat Tori.

Finalul îl puteți viziona aici.

Activitățile de după-amiază au debutat cu vizionarea noului documentar Hemophilia Stories ce prezintă poveștile unor pacienți hemofilici care au dezvoltat inhibitori. „Nu hemofilia ne controlează pe noi, noi controlăm hemofilia!”, a fost concluzia tuturor la finalul filmului.

Câteva imagini din timpul filmului aici.

Știm să ne evaluăm corect calitățile? Întâlnirea copiilor cu doamna psiholog Ioana Lepădatu a început cu un exercițiu de autocunoaștere. Ședința a continuat cu noi învățături – uneori limbajul corporal este mai important decât cel verbal, iar o poziție corectă a corpului ne poate influența starea de spirit. Chiar dacă nu reușim să atingem starea pozitivă imediat, nu trebuie să renunțăm: „Prefă-te până când vei reuși” este sloganul doamnei psiholog.

Imagini din timpul sesiunii aici.

Cât de mult suntem dispuși să îi ajutăm pe ceilalți? Suntem conștienți că răspunsurile noastre pot avea mai multe înțelesuri?

În timp ce copiii au petrecut timp cu doamna psiholog, Victoria Dinu le-a propus părinților un joc care le-a testat abilitatea de a lucra în echipă și a comunica, capacitatea de a fi sinceri și abilitatea de a-și ajuta coechipierii. În viața de zi cu zi, ei sunt puși adesea în situații care necesită răspunsuri clare și sinceritate, mai ales în cabinetul medicului curant. „Atâta vreme cât suntem în aceeași tabără, ne ajutăm, însă atunci când avem interese diferite, uităm că suntem oameni cu toții”, a fost concluzia unuia dintre părinți.

Imagini puteți găsi aici.

Rezumatul zilei de 28 octombrie aici – o zi care a mai adăugat informaţii noi atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari.


Ultima zi – 29 octombrie a marcat sesiunea părinților cu psihologul. În prim plan s-au aflat problemele pe care disputa dintre generații le generează în familia fiecăruia. Interacțiunea cu adolescenții poate fi dificilă, însă nici părinții care au copii mai mici nu s-au lăsat mai prejos cu întrebările legate de comportamentul acestora. Problemele sunt tipice vârstei, fapt ce demonstrează normalitatea acestor copii care trăiesc cu hemofilia.

Doamna psihlog i-a învățat că nu există o soluție universal valabilă pentru toți, iar din dezbaterea poveștilor fiecăruia, s-au tras concluzii care să îi ajute pe viitor la găsirea de soluții personalizate.

Puteți viziona imagini aici.

Finalul a fost unul plin de emoție – ediția a șasea a „Weekend în familie” s-a încheiat cu o discuție unde s-au împărtășit impresii. Întrebați cum ar descrie într-un cuvânt acest sfârșit de săptămână, participanții au răspuns: ARMONIE, COMUNIUNE, ÎNȚELEGERE, BUCURIE. Domnul Nicolae Oniga le-a însumat pe toate într-o frază „Am mulțumirea că am creat o FAMILIE!”.

Cu scopul de a facilita cunoașterea noului protocol terapeutic care a schimbat viața pacienților cu hemofilie, fiecare participant a primit protocolul tipărit sub îndrumarea Societății Române de Hematologie. Și-au luat rămas bun așteptând cu nerăbdare următorul „Weekend în familie”.

Ultimele imagini ale acestui weekend aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *